fredag 23 januari 2009

Demokratiutbilning IRL

Skolans demokratiuppdrag är tydligt. Det är kanske skolan viktigaste uppgift. Då kan man fråga sig var denna demokratiska debatt sker idag? En del av den sker i alla fall "on line". Vi kan alla uttrycka våra åsikter och debatter i olika forum, vi kan blogga och publicera egna artiklar, likväl som vi kan kommentera artiklar av andra. De viktiga offentliga debatterna är kanske tom de som förs online? Demokratins viktigaste plats idag är kanske Internet. Är demokratins "Real Life" webben?

I skolan har man historisk arbetat med klassråd och elevråd. Dessa har kanske utgjort grunden i demokratiarbetet, och gör det säkert än i dag. Samtidigt pågår välden "utanför" inte speciellt långt bort. Elever har idag oftast inte så lång till en Internetansluten dator. Det gör att de har en gratis möjlighet att delta i den verkliga debatten, den verkliga demokratin. Vi måste ta den chansen och låta eleverna delta i demokratin In Real Life, "IRL", d.v.s. på nätet.

-Demokratiutbildningen flyttas till webben: IRL!

onsdag 14 januari 2009

Windows Live - Samarbete

Live Writer är ett trevligt verktyg! Jag valde det som tillägg när jag installerade Messenger version 2009. Med detta "Live-paket" valde jag också att installera Windows Live Mail, som samlar all min mail på ett ställe, samt möjlighet att samarbeta online med Office. Det senare har jag saknat länge, eftersom det redan finns många nadra produkter för detta: Google Docs, ThinkFree, Zoho m.fl. Kul att nu se det även i den mest etablerade programsviten. Via Live får man en arbetsyta online, där man kan dela dokument med andra.
Både klokt och säkert nödvändigt av Microsoft att haka på detta tåg. Det gör säkert också att fler kommer att använda dessa funktioner, och vi kan skapa ännu mer samarbete, och därmed lärande. -Spännande!

Värt att notera kan också vara att man i själva verktygen börjat lägga in kopplingar till communitys, forum och bloggar kring just det verktyget. Här är t.ex. hjälpmenyn i Live Writer:




söndag 11 januari 2009

Testar: Windows Live Writer

Hm, ja det här skriver jag i nya Windows Live Writer, från jaaa Windows Live. ;-) Från det här verktyget kan man tydligen publicera till sin blogg. Vad det nu ska vara bra för. Jag tänkte testa för att se det! –Vi hörs om resultatet!

Ojj, jag det verkar riktigt trevligt! Man kan förhandsgranska och editera i HTML om man vill. Och sen är det ett ganska trevligt gränssnitt att skriva i. När man skriver ser det redan då ut ganska likt själva blogginlägget. Och det finns lite “Word-lika” funktioner som gör att man känner sig hemma. Vi får väl se om det blir mitt verktyg framöver…?

LiveWriter

tisdag 6 januari 2009

BBW - The Big Bad Word

Vad är egentligen webben? Och vad är vår uppgift som föräldrar? Om webben är världen, är det då vår uppgift att skydda våra barn från världen? Eller att lära dem hantera världen? Kanske t.o.m. bli medskapar i världen?

Mer IT och öppnare klimat - 4 toppenråd!

Jag gillar verkligen dessa råd för skolan av Mark Pesce och som KK-stiftelsen och Stefan Pålsson framhåller:

1. Dokumentera lektioner och gör dem tillgängliga.

2. Dela allt med omvärlden! Det stärker egenvädet och ökar intresset för er verksamhet.

3. Öppna upp allt! Filter och spärrar motverkar sitt syfte.

4. Allt ska kopplas samman! Det måste vara enkelt för de studerande att ta kontakt med läraren för att ställa frågor och be om hjälp. Och det måste vara lika enkelt för de studerande att kommunicera med varandra över nätet, för att samarbeta och lära tillsammans.

Råden passar väl toppen, både inom skola och högskola. Visst finns det fler aspekter att ta hänsyn till, men dessa fyra råd är en toppen grund om vi vill komma framåt, tillsammans.

måndag 5 januari 2009

Gratis hemsida enkelt

Jag bara måååste rekommendera ett toppen verktyg för att t.ex. låta elever enkelt skapa en hemsida: Weebly. Visst, det kan inte precis allt, men det är enkelt att föstå och komma igång med, det är gratis och hostning ingår. Lite som en blogg, men ändå med mer mjöligheter.

torsdag 1 januari 2009

Flygande lyktor...

Till alla som undrar: Japp, det gick finemang! ;-)
Det var inte så svårt att skica iväg lanternorna, men vi hade ändå god hjälp av att ha kikat på några videos. Man måste visst hålla i dem i ca en minut efter det att man tänt dem, så att de blir ordentligt fulla med varmluft innan man släpper dem. Så det tar en stund att få iväg varje lanterna. Men det var betydligt lugnare, trevligare och vackrare än alla fyrverkeripjäser som annars smattrar runt om kring oss... -Det blir en repris nästa år!